برای آن که بتوانید نسبت به پیدا کردن کار در ترکیه و شروع به اشتغال در این کشور، موفقیت مناسبی به دست بیاورید؛ لازم است که مشاغل در ترکیه را به خوبی شناخته و حفره های کسب و کاری مربوطه را کشف کنید. ترکیه یکی از موفق ترین کشورها در حوزه گردشگری بوده و در صورتی که شغل انتخابی شما به هر شکلی با این حوزه و خدمات آن در ارتباط باشد؛ به موفقیت نزدیک تر خواهید بود. به ویژه آن که سالیانه توریست های زیادی از ایران به مقصد ترکیه سفر می کنند، فعالیت در زمینه خدمات گردشگری و سایر خدمات وابسته به آن، به فارسی زبانان، رواج بسیاری دارد.
البته این تنها حوزه ای نیست که می توانید برای استخدام در آن به دنبال گزینه های مناسب خود باشید. به هر ترتیب لازم است که حتما پس از مشخص شدن وضعیت کاری تان در کشور ترکیه، قرارداد کار رسمی با کارفرمای خود منعقد نمایید تا بتوانید ضمن قانونی کردن جریان اشتغال در این کشور، از مزایای آن نیز بهره مند شوید.
اما ببینیم مزایای اشتغال و کار در ترکیه کدامند.
مزایای کار در ترکیه
اصلی ترین مزیت کار در ترکیه، به دست آوردن اقامت این کشور است. مادامی که شما مشغول به کار تحت یک قرارداد کار رسمی هستید، تحت پوشش اقامت دائمی این کشور قرار خواهید داشت و می توانید هر سال برای تمدید اقامت خود، اقدام کنید. همان طور که در مطالب دیگر نیز اشاره کرده ایم؛ پس از گذشت 5 سال اشتغال و تمدید سالیانه، امکان دریافت حق شهروندی ترکیه نیز وجود خواهد داشت.
ساعات کاری در ترکیه
اگر تصمیم گرفته اید که برای کار در ترکیه اقدام کنید؛ لازم است که نسبت به ساعات کاری در ترکیه اطلاعات خوبی داشته باشید. ایام کاری در ترکیه، 5 روز در هفته بوده و شاغلین باید در روزهای دوشنبه، سه شنبه، چهارشنبه، پنج شنبه و جمعه، در محل های کار خود حاضر باشند و به فعالیت بپردازند. به این شکل شنبه و یکشنبه تعطیل خواهد بود.
ساعات کاری از 8 صبح تا 17 عصر تعریف شده و کارمندان و کارکنان، حق مرخصی معادل 14 روز در سال دارند که فارغ از تعطیلات رسمی به حساب می آید.
شما ممکن است در این کشور کار تمام وقت یا پاره وقت را انتخاب کنید. همین طور با توجه به شیوع ویروس کرونا و پاندمی COVID 19، امکان دورکاری نیز بیش از گذشته در این کشور فراهم شده است.
روش های پیدا کردن کار در ترکیه
اگر می خواهید به بهترین و سریع ترین شکل نسبت به پیدا کردن کار در ترکیه اقدام کنید، روش های زیر را به شما پیشنهاد می کنیم:
- دنبال کردن آگهی های استخدام اینترنتی: این از بهترین روش ها در شرایط فعلی محسوب شده و شما می توانید بدون نیاز به حضور مستقیم اولیه در کشور ترکیه، از راه دور برای استخدام در این کشور، اقدام کرده و مذاکرات اولیه را به صورت آنلاین با کارفرمای خود انجام دهید.
- دنبال کردن آگهی های استخدام روزنامه ای: اگر چه در این دوران بیشتر روزنامه های فیزیکی، دارای نسخه آنلاین و اینترنتی نیز هستند و می توان مطالب آن ها را در فضای اینترنت دنبال کرد؛ اما باز برای افرادی که خارج از کشور ترکیه هستند، این روش کاریابی چندان مناسب نیست.
- مراجعه به موسسات کاریابی: مراجعه به موسسه های کاریابی نیز نیازمند حضور در کشور ترکیه و مراجعه حضوری است. از این روی تنها در صورتی که به هر شکل دیگری به ترکیه سفر کرده باشید، می توانید در صورت دارا بودن سایر شرایط (اجازه کار)، به این ترتیب برای کاریابی اقدام کنید.
قراردادهای کاری ترکیه
ترکیه نیز مانند هر کشور دیگری دارای قوانین کار مخصوص به خود می باشد. قانون کار در ترکیه که آن را TLC می نامند، یک دوره آزمایشی دو ماهه برای هر دو سمت کارفرما و کارمند در نظر گرفته است. ضمن آن که در این فرصت دو ماهه، باید قرارداد کاری با در نظر گرفتن ساعات کار، زمان مرخصی، حقوق و مزایا کاملا مشخص و تدوین شده باشد، اما هر یک از دو سمت کارفرما یا کارمند، می توانند بدون نیاز به ذکر دلیل، عذر یا حتی جریمه، همکاری را متوقف نمایند. در واقع این نوعی دوره آزمایشی قراردادی است که حقوق طرفین در آن ذکر شده، اما الزامی برای ادامه کار یا حتی جریمه شدن و اطلاع قبلی را در نظر نمی گیرد.
مدت زمان مرخصی و تعطیلات در قانون کار ترکیه
طبق چیزی که در قانون کار کشور ترکیه تعریف شده است، شرکت ها و کسب و کارهای مختلف باید به مدت دو هفته در سال مرخصی برای کارمندان خود در نظر بگیرند. البته در این زمینه مشکلاتی برای کارگران نیمه وقت وجود دارد و به ویژه خارجی هایی که در ترکیه مشغول به کار می شوند، غالبا مشکلاتی را در خصوص مرخصی و حق تعطیلات خود تجربه می کنند. به ویژه این موضوع در شرایطی که کار در یک شرکت کوچک یا متوسط و همین طور کسب و کارهای کوچک شخصی باشد، به مراتب بیشتر احساس خواهد شد. در مقایسه اگر موفق به استخدام در یک سازمان بزرگ ترکی یا بین المللی در ترکیه شوید، این مشکلات به مراتب کمرنگ تر خواهند بود.
چطور مجوز کار در ترکیه را بگیریم؟
بدیهی است که برای کار کردن در کشور ترکیه، نیاز به دریافت مجوز خواهید داشت. این مجوز به وسیله وزارت کار و امور اجتماعی ترکیه یعنی MLSS صادر خواهد شد. شما باید با درخواست ویزای کاری به سفارت ترکیه، مدارک MLSS (که توسط کارفرما ارسال شده) را ارائه دهید. البته امکان ارائه این مجوز در خود کشور ترکیه نیز وجود خواهد داشت.
نکته: لازم به ذکر است که توریست های ترکیه، اجازه دریافت مجوز کار ندارند و شما باید حداقل دارای شش ماه اعتبار اقامت در این کشور باشید تا مشمول دریافت این مجوز شوید.
آیا امکان تمدید مجوز کار در ترکیه وجود دارد؟
قطعا با شروع کار و سپری شدن یک سال مهلت آن، نیاز به تمدید مجوز کار خواهید داشت. در صورتی که همچنان شرایط کار شما مهیا بوده و در ضمن شغلی که به آن اشتغال دارید در شمار مشاغل مورد نیاز ترکیه باشد، می توانید این مجوز را برای دو سال دیگر تمدید کنید. لازم به ذکر است که پس از سپری شدن این دو سال و با ادامه دار بودن شرایط، تمدید بعدی سه ساله و طولانی مدت تر خواهد بود.
مدارک لازم برای دریافت ویزای کاری ترکیه
در صورتی که شما نیاز به دریافت ویزای کار داشته باشید، باید پیش از آن؛ مدارک زیر را آماده کرده باشید:
- برگه اقامت و پاسپورت متقاضی
- یک قطعه عکس
- دفترچه اقامت
- برگه درخواست
- مدارکی دال بر صحت پیشنهاد کاری از سوی کارفرما
- ایمیل و رمز دولتی کارفرمای ترک
- فرم درخواست الکترونیکی
نکته: در نظر داشته باشید که پس از ارائه این مدارک، لزوما پاسخ شما به سرعت داده نخواهد شد و احتمالا طبق معمول، باید چیزی بین 2 تا 3 ماه منتظر بمانید. در نظر داشته باشید که تعداد درخواست ها بالا بوده و لازم است که هر یک به درستی مورد مطالعه و ارزیابی قرار بگیرند.
مشاغل مورد نیاز ترکیه
اصلی ترین مشاغل مورد نیاز ترکیه را می توان در مشاغل مربوط به حوزه گردشگری و توریسم، آموزشی (زبان انگلیسی) و … دانست. همان طور که قید کردیم تصدی مشاغل حوزه حقوقی و پزشکی در کشور ترکیه برای خارجی ها، آسان نیست و به ویژه پیش از دریافت پاسپورت ترکیه و دریافت حق شهروندی، میسر نخواهد بود.
نرخ بیکاری در ترکیه
نرخ بیکاری در ترکیه هر سال توسط وزارت کار و امور اجتماعی این کشور اعلام شده است و متاسفانه در سال های اخیر، یک سیر صعودی (با شیب ملایم) را پشت سرگذاشته است. با این همه هنوز فرصت استخدام در این کشور برای افراد با مهارت و سابقه کاری مناسب وجود دارد و در صورتی که اقدامات موثری در این زمینه انجام دهید، می توانید از امکان دریافت ویزای کاری ترکیه بهره مند شد و در پی آن، شرایط اقامت برای خود و اعضای خانواده تان را رقم بزنید.
نکات مهم در خصوص مصاحبه کاری در ترکیه
مصاحبه شما ممکن است به صورت آنلاین یا حضوری باشد؛ اما در هر دو صورت رعایت گفتار رسمی و مودبانه، صداقت، دقت و مهارت را در نظر داشته باشید. فن صحبت کردن، نشان دادن اعتماد به نفس معقول و همین طور پاسخ های قطعی و کامل، باعث می شود تا شانس بیشتری برای به دست آوردن موقعیت شغلی مورد نظر خود داشته باشید. همین طور به ویژه در زمانی که در جلسه مصاحبه حضوری شرکت دارید، لباس کاملا رسمی به تن کرده و آراسته و شیک ظاهر شوید. البته این موضوع برای مصاحبه های آنلاین نیز مصداق پیدا خواهد کرد.
میزان حقوق در کشور ترکیه
احتمالا ابهامی برای شما در خصوص میزان حقوق پرداختی در کشور ترکیه وجود دارد و مایل هستید بدانید که در صورت موفقیت به استخدام، چه سطحی از درآمد را تجربه خواهید کرد. اگر بخواهیم میزان درآمد به دلار آمریکا در کشور ترکیه را به طور حدودی برآورد کنیم؛ این اعاداد برای یک برنامه نویس حدود 18 هزار دلار و برای یک مهندس مکانیک چیزی نزدیک به 24 هزار دلار خواهد بود. همین طور برای کار در رستوران به عنوان گارسون، 15 هزار دلار پرداخت می شود. سایر مشاغل نیز بسته به میزان سختی کار و همین طور رده شغلی و موقعیت، در اعداد مشابه نوسان دارند. با این همه نمی توان به طور قطعی رقم های مزبور را به عنوان حقوق دریافتی در کشور ترکیه مورد استناد قرار داد و توصیه می شود که در این خصوص تحقیقات بیشتری به عمل آورید.
پاسخ به سوالات متداول در زمینه کار در ترکیه
آیا گرفتن اقامت کاری در ترکیه برای ایرانی ها ممکن است؟
بله، منعی از این بابت وجود نداشته و تنها کافی است که سایر شرایط را احراز کرده باشید.
آیا می توان در کشور ترکیه به راحتی کار پیدا کرد؟
با توجه به افزایش نرخ بیکاری در این کشور، نمی توان کاریابی در ترکیه را آن قدرها ساده دانست.
چند سال پس از اقامت کاری، می توان اقامت دائم ترکیه را گرفت؟
5 سال پس از داشتن اقامت کاری، امکان اخذ اقامت دائم ترکیه وجود خواهد داشت.
آیا بدون داشتن پیشنهاد شغلی از کشور ترکیه، امکان اخذ ویزای کاری وجود دارد؟
خیر، شما باید حتما دارای پیشنهاد شغلی در کشور ترکیه بوده و وضعیت کاری شما پس از ورود به کشور مشخص باشد.
آیا می توان با داشتن ویزای توریستی، در ترکیه مشغول به کار شد؟
ویزای توریستی امکان اشتغال را با خود همراه ندارد.